Binaların uzun ömürlü ve sağlıklı olması binanın su almaması ve taşıyıcı kolonların su alma nedeni ile yıpranmaması ile mümkündür. Çünkü su alan bina korozyona uğrarsa taşıyıcı kolonların yük taşıma kapasitesi düşebilir. Bu nedenle herhangi bir su sızıntısı veya binanın su alması durumunda hemen bir tesisat firması aranmalı, sızıntının kaynağı bulunarak müdahale edilmelidir. Kum, çakıl, çimento ve su karışımı olan beton, kullanıldıktan bir müddet sonra sertleşen bir yapı malzemesidir. Yani yapı olarak su geçirmeye müsaittir. Günümüzde su geçirmez betonlar olsa da, inşaat sektöründe kullanılan beton çeşidi su geçirir yapıdadır.
Beton su alıyorsa öncelikle suyun nereden geldiği, sızıntının kaynağının ne olduğu araştırılmalı, tekrar betonun su geçirmesi engellenmelidir. Betonun su alma nedenini birkaç ana başlıkta toplamak mümkündür.
Su kaçağının olması,
Boruların eskimesi,
Yağmur ve kar suları,
Yeraltı kaynak suları,
Bina dış cephe izolasyonunun iyi olmaması,
Su kaçağı ciddi boyutlarda ise beton olan her yerde kendini belli eder. Tavanda, duvarlarda ve zeminde kendine bir yol bulur. Yağmur ve kar suları, bina yapısı olarak bir yerde toplanıp giderden kanalizasyona verilmiyorsa bina temelinde birikir ve zemin katta beton su almaya başlar. Basınçlı veya basınçsız binaya yakın kaynak suları da betonun su alma nedenlerindendir. Su tesisatının eskimesi, borularda çökme, kırık ve çatlaklar sızan suyun betona geçmesine neden olur.
Su alarak nemlenen veya ıslanan beton, bina içinde son derece rahatsız edici bir rutubet kokusu yayar. Beton su alıyor ise işinin ehli ve tecrübeli bir tesisatçı çağrılmalı, betonun bir daha su almaması için gerekli tedbir alınmalıdır. Beton su geçirmesi ciddi bir sorun olup ihmal edilecek bir durum değildir.
Evet, su betona zarar verir. Hem de binanın ömrünü kısaltacak derecede yıpranmasına sebep olur. Fay hattının yoğun olduğu bir ülke olarak sağlam bir binada oturmak, binaların yıpranmalara karşı korunması ile mümkündür. Korozyona uğrayan bir binanın sarsıntılara dayanıklılığı sağlam bir binaya göre çok daha düşüktür. Gerek kaliteli ve sağlıklı bir yaşam gerekse güvenilir bir yaşam için binaların ömrünü kısaltacak ve yıpratacak etkenler yok edilmelidir.
En önemli tedbir inşaat halinde iken beton harcına su geçirmezliği sağlayan kimyasal katılmasıdır. Fakat bu önlem en başta inşaat firmalarının alacağı bir önlem olduğundan, su geçirmez kimyasalı kullanılmamış bir binada yaşayanların başka çözümler bulması gerekir. Betonun su almaması için yapılan yalıtım yapısal ve yüzeyseldir. Yapısal olan bina yapılırken su geçirmez kimyasalı kullanarak alınan önlemdir.
Yüzeysel olan ise daha sonra beton yüzeyine yalıtım malzemesi uygulamasıdır. Beton su aldı ise çağrılan tesisat firma ustaları kamera ve robotlarla suyun nereden sızdığını kırmadan bulur. Su kaçağı bulunduktan sonra tesisat boruları kameralı cihazlarla görüntülenir. Tıkanma, çökme, çatlak veya kırık olma durumuna göre gerekli tadilat yapılarak su kaçağı giderilir ve betonun su alması engellenir.
Beton su izolasyonu temelden çatıya uygulanan bir çalışmadır. Binanın her çeşit olumsuz hava koşullarına dayanıklı olması, hiçbir şekilde su almaması için binanın her tarafına uygulanır. Güneş ışınlarına dayanıklı ve esnek bir yapıda olan kimyasal kullanımı ile beton su izolasyonu sağlanmaktadır. Birçok su yalıtım ürünü piyasada dolaşmaktadır. Beton su izolasyonu için firmamızı arayabilir, en kaliteli ve en etkili izolasyon malzemesini en ekonomik fiyatlara satın alabilirsiniz.
Eviniz veya İşyeriniz ile ilgili problemleri gönderin cevaplayalım!
Eviniz veya İşyeriniz ile ilgili teklif almak için bize yazın!
Telefon numaranızı bırakın en kısa sürede geri dönüş yapalım!
Yorumlar (9)
Bahçe duvarına çit yaptırdık ama bahce
Duvarındaki aydınlatma yağmurlu havada sigorta attırmaya başladı kuruyunca hiç bir şey yokmuş gibi çalışıyor
Beton arme olarak mutaite verdigim evim su aliyodu ve mutait 3 kere suyu kesme calismasi yapti ama basarili olmadi evi bitirip vermrk istedi evin ivine su girdiginden ahsapmerdiven kenarlari ve suburgeliklerde kabarma rutubet var baska bisey yapamam diyen mutait o durumda evi teslim etmek istiyor sizce bu dorumu bisey yapilamazmi
Bodrum betonarme dış duvarda çatlaktan su giriyor. Bunu nasıl önlerim?
Mrb köyde evimiz var ve yola çok yakın ev yola yakın tarafından su aliyo ve. Evi su basiyo acaba yola yakın diyemi öyle oluyo
Yeni bina aldık fakat sıkıntıları hala devam ediyor yan taraf boş arsa ve ordan su çıkıyor çıkan suda bizim binaya yayılıyor kuyu yaptılar ama yeterli gelmiyor asansör zemininde sürekli ıslaklık oluyor bunun yüzünden de oturma raporu alınamıyor tesisat lar bile yalan yalnis yapılmış ters bağlantı yapılmış bu sorunu kirdirip duzelttik fakat şimdide binanın yan dış cephesinde banyo tarafına denk gelen ıslaklık mevcut bunuda yeni fark ettik sadece benim bulunduğum daire de var bu neden olabilir acil dönüş yaparsanız sevinirim teşekkürler
Oturma raporu derken
Aynı sorun yeni aldığım dairede mevcut siz çözüm buldunuz mu ne yapabiliri bu konda teşekkürler
Merhaba yazınız için teşekkür ederim 3 yıl önce sıfır bina aldım iki yıldır dış cepheden su giriyor bilirkişi talebinde bulundum dış cephe ve Pvc kaynaklı olduğu belirtiliyor yönetim ısrarla pencereden diyor ancak dış cephe de çatlaklar vardı ısı yalıtımlı boya yaptılar ve şimdi sorun pencereden diyorlar benimle birlikte 8 dairede aynı cepheden sorun yaşadığını gördüm fotoğraf göndersem fikrinizi alabilirmiyim imza topladım ve komisyon oluşturduk kazına sıvama yapılmadan İsonem yaptılar çatlak yerlere tecrübenizi paylaşmanız ricasıyla
Sorun çözüldü mü acaba bizde de aynı sorun varda